Slottet

Jeg tror alle som leser har en bok de bare ikke klarer å slutte å tenke på. Selv lenge etter at man fullfører boka, ligger den i underbevisstheten og bobler opp til overflaten når man minst venter det. For meg er en av disse bøkene Slottet av Franz Kafka.

Jeg har aldri vært så rasende sint på en bok i hele mitt liv. Ikke engang da Humlesnurr døde i Harry Potter og Halvblodsprinsen. Jeg brukte hele tre måneder på å komme gjennom de knappe 250 sidene, også ender den midt i en samtale, og jeg er veldig sikker på at det er en grunnene til at jeg ikke kan slutte å tenke på den. Ikke en gang nå, fire måneder senere.

Boka handler om K. som kommer til en landsby som landmåler der ingen tar ham imot, ingen sender ham vekk og hele tiden står dette Slottet over og utenfor landsbyen som en uoppnålig skygge og hjernevasker hele landsbyen. K ønsker mer enn noe annet å nå opp til Slottet, men blir hindret av Slottet selv og beboerne i landsbyen.

En av tingene jeg liker veldig godt, er at hovedpersonen, K, ikke opplever noen tydelig personutvikling iløpet av boka. Han møter en motstand han rett og slett ikke kan kjempe imot, og det gjør at karakteren stagnerer. Min oppfatning er at det er en fremstilling av mennesker som ikke endrer seg, for de eksisterer faktisk. Det er absolutt en bok som er verdt å lese, selv om jeg klager over at den var tung. Den setter virkelig søkelyset på et problemstillingen om en verden som vil bedras. Et samfunn basert på lykkelig uvitenhet der alle bare aksepterer måten ting drives på, og at de ikke kan gjøre noe med det. Og så det forstyrrende elementet illustrert i K, som ikke kan annet enn søke en mening med alt som foregår. 

Det er naturlig for meg å trekke paraleller mellom Slottet og religion. Religion oppleves, for meg som noe uoppnåelig. Uansett hva du gjør, er du aldri god nok i religionens øyne. Du fortjener aldri å nå helt frem. Slottet er litt det samme i Kafkas roman. Den ligger utenfor rekkevidde, og når man endelig føler man har tatt et skritt i riktig retning, så

Hvis du har lest Slottet av Kafka, vil jeg gjerne høre dine tanker i kommentarfeltet under.

-I

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

hits