Jeg er så nervøs...

#Eksamen #ESC #Musikk #Prøvespill #Nerver #Mentalitet #Fokus
Jeg har praktisk eksamen i fiolin i dag. Jeg skal spille et 30 minutter langt program i konsertsalen for lærer og sensor. (Og de som ønsker å høre på) Det er en veldig kunstig og presset situasjon, og naturlig nok, har jeg brukt mye tid i det siste på å tenke på det. Og dette er det jeg har kommet frem til:

Jeg tror at mange musikere og musikkstudenter fokuserer altfor mye på hvor nervøse de er i forkant av en konsert eller et prøvespill. Og jeg begynner å blir mer og mer overbevist om at det er der forskjellen ligger på de som klarer seg som musiker og ikke.

Ta for eksmpel en situasjon mange finner seg i; Du må supertisse, men sitter på bussen og er ikke hjemme før om en halv time. Hva gjør du? Hvis du tenker på noe annet, og prøver å distrahere deg selv, går det som regel bra. Hvis du derimot sitter og bare tenker på hvor mye du må tisse, kan du fort ende opp i en pinlig situasjon med mange vitner.
Det er det samme med nervøsitet. Hvis man kun tenker på hvor nervøs man er i forkant av en presset situasjon, så er det jo til slutt ikke plass til andre tanker og følelser, og nervøsiteten tar helt overhånd. Hvis du derimot prøver å fokusere på hvor mye du elsker musikken du spiller, eller hvor glad du er i å spille, så er det det som er grunnlaget når du går inn til prestasjonen. 

Jeg har selv opplevd å være litt nervøs før en fremførelse (Opptil flere ganger), og sagt det til de jeg spiller med. Det er en slags forsvarsmekanisme. Jeg er nervøs, blir en slags forklaring på hvorfor det kommer til å gå dårlig, men vet du hva? Det kommer til å gå dårlig hvis du allerede har bestemt deg for at det går dårligpå forhånd. 

Et annet, ganske nylig eksempel, er Agnete under ESC. Det eneste man kunne lese i aviser og ukeblader uka før, var folk rundt Agnete, og merk dere folk rundt, ikke Agnete, folk rundt henne, forklarte i det endeløse om hvor dårlig Agnete var akkurat da. Nå skal ikke jeg uttale meg om hun var dårlig eller ikke, for det var hun helt sikkert. Men istedenfor å trekke seg tilbake og fokusere på å bli frisk, trakk hun seg vekk og lot andre bortforklare oppførselen hennes. Og jeg synes virkelig synd på jenta, for det kan ikke være noe moro å stille syk til et slikt sirkus som ESC er, men det blir ikke noe bedre når alt fokuset rundt henne dreier seg om hvor syk hun er. 

Jeg tror det beste man kan gjøre er å tenke at ja, kanskje jeg ikke er i toppform akkurat nå. Det kommer ikke til å bli akkurat slik jeg ønsker det, men det er greit. Fordi jeg elsker musikken jeg spiller, jeg elsker å spille, jeg elsker å stå på scenen. Jeg elsker det jeg gjør, rett og slett, og nå skal jeg gjøre det så bra jeg kan, også vet jeg hva kan gjøre annerledes neste gang, så det blir enda bedre.


Foto: Hentet fra The Violin Channels Facebookside

Lykke til med eksamen alle sammen. Det kommer til å bli kjempegøy!

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

hits