Jeg er så nervøs...

#Eksamen #ESC #Musikk #Prøvespill #Nerver #Mentalitet #Fokus
Jeg har praktisk eksamen i fiolin i dag. Jeg skal spille et 30 minutter langt program i konsertsalen for lærer og sensor. (Og de som ønsker å høre på) Det er en veldig kunstig og presset situasjon, og naturlig nok, har jeg brukt mye tid i det siste på å tenke på det. Og dette er det jeg har kommet frem til:

Jeg tror at mange musikere og musikkstudenter fokuserer altfor mye på hvor nervøse de er i forkant av en konsert eller et prøvespill. Og jeg begynner å blir mer og mer overbevist om at det er der forskjellen ligger på de som klarer seg som musiker og ikke.

Ta for eksmpel en situasjon mange finner seg i; Du må supertisse, men sitter på bussen og er ikke hjemme før om en halv time. Hva gjør du? Hvis du tenker på noe annet, og prøver å distrahere deg selv, går det som regel bra. Hvis du derimot sitter og bare tenker på hvor mye du må tisse, kan du fort ende opp i en pinlig situasjon med mange vitner.
Det er det samme med nervøsitet. Hvis man kun tenker på hvor nervøs man er i forkant av en presset situasjon, så er det jo til slutt ikke plass til andre tanker og følelser, og nervøsiteten tar helt overhånd. Hvis du derimot prøver å fokusere på hvor mye du elsker musikken du spiller, eller hvor glad du er i å spille, så er det det som er grunnlaget når du går inn til prestasjonen. 

Jeg har selv opplevd å være litt nervøs før en fremførelse (Opptil flere ganger), og sagt det til de jeg spiller med. Det er en slags forsvarsmekanisme. Jeg er nervøs, blir en slags forklaring på hvorfor det kommer til å gå dårlig, men vet du hva? Det kommer til å gå dårlig hvis du allerede har bestemt deg for at det går dårligpå forhånd. 

Et annet, ganske nylig eksempel, er Agnete under ESC. Det eneste man kunne lese i aviser og ukeblader uka før, var folk rundt Agnete, og merk dere folk rundt, ikke Agnete, folk rundt henne, forklarte i det endeløse om hvor dårlig Agnete var akkurat da. Nå skal ikke jeg uttale meg om hun var dårlig eller ikke, for det var hun helt sikkert. Men istedenfor å trekke seg tilbake og fokusere på å bli frisk, trakk hun seg vekk og lot andre bortforklare oppførselen hennes. Og jeg synes virkelig synd på jenta, for det kan ikke være noe moro å stille syk til et slikt sirkus som ESC er, men det blir ikke noe bedre når alt fokuset rundt henne dreier seg om hvor syk hun er. 

Jeg tror det beste man kan gjøre er å tenke at ja, kanskje jeg ikke er i toppform akkurat nå. Det kommer ikke til å bli akkurat slik jeg ønsker det, men det er greit. Fordi jeg elsker musikken jeg spiller, jeg elsker å spille, jeg elsker å stå på scenen. Jeg elsker det jeg gjør, rett og slett, og nå skal jeg gjøre det så bra jeg kan, også vet jeg hva kan gjøre annerledes neste gang, så det blir enda bedre.


Foto: Hentet fra The Violin Channels Facebookside

Lykke til med eksamen alle sammen. Det kommer til å bli kjempegøy!

Utveksle til Island

#Utveksling #Musikk #Island #Utdanning #Reise #Blålagunen #Gåtur #Pinterest

I august drar jeg til Island på et års utveksling!
Jeg har hatt lyst til å dra på utveksling siden broren min kom hjem fra USA da jeg var tolv. Planen var egentlig å dra i 2. klasse på videregående, men på St. Hallvard kom du ikke inn igjen på musikklinja hvis du dro på utveksling. De fant noen til å ta over plassen, så det ble ikke utveksling på videregående.

Derfor er det ekstra spennende å tenke på at jeg skal avgårde nå. Jeg sendte søknaden min med lydopptak i mars, og fikk beskjed om å vente svar innen juli. Det er så deilig å vite at jeg har kommet inn på førstevalget mitt allerede nå. Jeg skal gå på Iceland Academy of the Arts, og fiolinlæreren jeg skal ha er en veldig dyktig fiolinist ved navn Gudny Gudmundsdottir. 

I tillegg synes jeg at det er ekstra spennende å skulle dra til Island. Jeg var der en kort tur for mange år siden, og forelsket meg helt i landskapet der. Det er som tatt ut av et eventyr.

Så, i ekte Inger-Maren-stil, har jeg laget et eget pinterest-board og stalker blogger og instagram-kontoer for inspirasjon til hva jeg må gjøre når jeg er der. (Hvis du vet om noen jeg burde sjekke ut, så legg det igjen i en kommentar nedenfor.) Også har jeg skrevet en liten bucketliste over hva jeg har mest lyst til.

Her er det jeg har så langt:

Blå Lagunen. Det er ikke til å stikke under en stol at det er et must å beslke den Blå Lagunen når man er på Island. Jeg var innom der sist gang, men da var jeg såpass liten at det ikke holdt så stor interesse. Nå gleder jeg meg til å ta med mams dit når hun kommer på besøk.

Spille i Harpa. Harpa er en flott konserthall i Reykjavik. Jeg er ikke sikker på om studenter spiller der, men det hadde vært moro å fått muligheten.


Foto: Hentet fra Harpas hjemmeside

Dra på hval- og fuglesafari. Så klart kan jeg det i Norge også, men det er en type aktivitet som gjøres på ferie, eller på utveksling. Ikke noe man gjør på stedet der man bor. (Eller er det bare jeg som har misforstått?) Uansett, så tror jeg det blir lettere å gjennomføre når man vet at man har begrenset med tid.

Dra til Vestmanøyene. Slik jeg har forstått det, skal dette være et av de vakreste turområdene i Island, og jeg planer om å gå mye tur mens jeg er der. Dessuten har de visst en veldig bra festival der i august. 


Foto: Hentet fra Unlockingkiki.

Se Surtsey. Lærte dere også om den øya ved Island som bare dukket opp på grunn av utbrudd i en undervannsvulkan i 1963? Jeg synes det er utrolig spennende. Dessverre er det forbudt å besøke øya fordi det foregår mye forskning der, men jeg vil fremdeles se den.

Lære islandsk. Deler av undervisningen foregår visst på islandsk på akademiet jeg skal gå på, og selv om jeg ikke vet om det gjelder undervisningen min, da jeg egentlig bare skal ha fiolin og noen valgfag, så vil jeg fremdeles lære så mye jeg kan. Det er jo kult å kunne bestille ting på islandsk, og faktisk kunne holde samtaler med islendere på deres eget språk, og ikke måtte ty til engelsk hele tiden. Jeg har alltid elsket språk, og vil veldig gjerne komme hjem fra Island og kunne hvertfall endel islandsk.

Spise mat på den store matfestivalen i mars, Food and Fun. I februar/mars kommer kokker fra hele verden til Island og samarbeider med restaurantene i Reykjavik om å lage en meny basert kun på lokale råvarer. På slutten av festivalen, samler alle sammen seg i Harpa hvor du kan få tak i smaksprøver fra alle kokkene. Jeg har så sansen for slike arrangementer som setter fokus på lokale matvarer og deres leverandører. Vi trenger alle inspirasjon til hva slags banebrytende måter vi kan bruke råvarene våre på.


Foto: Hentet fra Unlockingkiki.

Det var bucketlista mi så langt. Den er absolutt ikke ferdig. Jeg har bare ett år, og jeg vil oppleve så mye som overhodet mulig på det året.

Har du vært på utveksling? I så fall, hva gjorde du av spennende ting i landet du var i?

10 ting i juni

#10ting #Feelgood #Juni #Sommer #Flytte #Eksamen

Dette er en serie jeg har sett flere bloggere holder på med, og jeg synes det er en veldig fin og positiv serie. Hva slags 10 ting jeg kommer til å liste opp, kan variere, men de vil komme den 1. hver måned fra nå av.
Her er 10 ting jeg gleder meg til i juni:

Sommerferie. Tror ikke at jeg er den eneste som gleder meg til det. Det er vel alltid slik at når man nesten er innen rekkevidde av sommeren, så klarer man ikke å tenke på annet. Det gjør hvertfall ikke jeg, og det er jo egentlig litt dårlig timing i forhold til eksamen.

Fiolin-eksamen. Apropos eksamen, så grugleder jeg meg skikkelig til fiolin-eksamen min i år. Jeg har veldig flott, men vanskelig repertoar, som gjør at eksamen kan gå begge veier egentlig. Men jeg elsker det jeg spiller, og kommer til å kose meg uansett. I år kommer pappa for å høre på også, og etter at jeg flyttet nordover har ikke foreldrene mine hørt mange av konsertene mine, så det er utrolig hyggelig!

Sommeren i Nord-Norge. Vi fikk en liten smakebit på sommeren denne uka i Tromsø, og jeg legger meg til lista over folk som sier at det er få ting som er vakrere enn nordnorsk sommer. Det er så grønt her nå, i kontrast til bare noen uker siden da hele verden var grå. Også får man de fremdeles snøkledde fjellene i bakgrunnen. Det hele er til å bli nasjonaromantisk av.


Foto: Privat

Flytte. Jeg gleder meg faktisk til å flytte. Det kan jo ha noe med at jeg skal tilbake til leiligheten om et år, og når jeg flytter ut etter det igjen, kan det hende at det er supertrist. Det er kanskje litt rart, men jeg synes det er skikkelig hyggelig å legge tingene mine ned i kasser. Kanskje oppdager jeg noe jeg hadde glemt at jeg hadde. Også er det jo alltid spennende å flytte til et nytt sted.

Paris. 24. juni drar jeg og ei venninne til Paris! Jeg gleder meg så mye, at jeg nesten ikke klarer å sitte stille når jeg tenker på det. Hele min pinterestaktivitet går med til å planlegge den perfekte ferien, om dagen. Vi skal drikke kaffe og vin, og dra på museum og shoppe; Jeg tror det blir helt fantastisk!


Foto: Hentet fra pinterest

Sommerjobb. Jeg tror det skal godt gjøres å finne en som gleder seg mer til sommerjobben sin i år, enn det jeg gjør. Jeg skal jobbe som guide i Kongsberg sølvgruve, og det har vært drømme-sommerjobben så lenge jeg kan huske. Jeg tror også at det blir et deilig avbrekk fra all studiene og all musikken.


Foto: Hentet fra Kongsberg Bergverksmuseums nettsider.

Komme hjem. I fjor var jeg med mams og paps på lang ferietur i Tyskland. Og selv om det var kjempehyggelig og moro, kjente jeg at det egentlig hadde vært deilig å være hjemme også. Så i år, skal jeg sende dem på fjelltur etter fjelltur slik at jeg kan være hjemme og passe hagen og kose meg. (Er det et tegn på at man blir gammel, når den beste ferien er å jobbe i hagen? Det er hvertfall husmorspoeng til meg.)

Se Drømmeprinsen igjen. Det henger jo litt sammen med å komme hjem, men drømmeprinsen fortjener en egen bolk. Nevøen min er den vakreste og flotteste gutten i hele verden! (Ikke at jeg partisk eller noe.) Jeg gleder meg utrolig mye til å se han igjen.

Få en til nevø. I samme gata ligger den lille gutten som kommer nå i sommer. Og selv om han ikke skal før i juli, så gleder meg til å bruke hele juni til å glede meg til at han kommer.

Teste ut det nye musikkteknologi-utstyret mitt. Jeg skal ta musikkteknologi som valgfag neste år, og ellers bare lære meg mer om musikkproduksjon og hvordan det foregår. Det er en del av musikken som fascinerer meg utrolig mye, og jeg synes det er rart at ikke flere klassiske musikere ser nytten av å kunne det. For en uke siden ankom det nye lydkortet mitt med mikrofon og hele pakka, og jeg gleder meg til å få tid til å se litt ordentlig på det.

Så, det var 10 ting jeg gleder meg til i juni. Har du noe du gleder deg til? ♥

 

Les mer i arkivet » Juni 2016 » Mai 2016 » Februar 2016
hits